Dividend · Betekenis, Uitleg en Voorbeelden (2024)

Dividend is het uitbetalen (van een deel) van de winst van een bedrijf aan haar aandeelhouders. Als een naamloze vennootschap of besloten vennootschap winst maakt, kan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) besluiten om de winst uit te keren. Het is ook mogelijk dat er helemaal geen dividend wordt uitgekeerd, maar dat de winst wordt gebruikt om te investeren in het bedrijf.

In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten dividend er zijn, hoe dividend wordt uitbetaald en wat de invloed van een dividenduitkering is op de beurskoers van een onderneming.

Dividend: winstuitkering aan aandeelhouders

Definitie

Dividend is een winstuitkering door een onderneming aan haar aandeelhouders die, omgerekend per aandeel, wordt uitbetaald in de vorm van geld (cash) of aandelen (stock).

Uitleg

Veel particuliere en institutionele beleggers beleggen in aandelen, omdat ze verwachten dat de waarde ervan stijgt. Een belegger maakt dan winst door zijn aandelen op een later tijdstip tegen een hogere prijs te verkopen. Er zijn ook beleggers die aandelen kopen, omdat ze verwachten dat een onderneming dividend uitkeert. Een voorbeeld daarvan is de beursgenoteerde onderneming Shell. Hoewel de waarde van een aandeel Shell de laatste tijd daalt is de dividenduitkering van het aandeel de afgelopen 30 jaar behoorlijk stabiel gebleven.

Het gemiddelde dividend van Shell lag tot mei 2020 rond de 5% per aandeel en was sinds 1945 niet verlaagd. Dit is veel hoger dan de rente die iemand momenteel op zijn spaarrekening ontvangt. Dat was vaak een reden om in een defensief aandeel (minder risicovol aandeel) als Shell te beleggen. Natuurlijk loop je als aandeelhouder het risico dat de waarde van het aandeel daalt of dat de aandeelhoudersvergadering besluit om minder of geen dividend meer uit te keren.

Het woord dividend is afkomstig van het Franse ‘Dividende’ wat afgeleid is van het Latijnse woord ‘Dividendum’. Het werkwoord ‘divere’ betekent verdelen of scheiden.

Hoewel bv’s niet met beurskoersen en openbare vergaderingen te maken hebben, kunnen ook zij bij het vaststellen van de jaarrekening besluiten om de winst niet op de bedrijfsrekening te laten staan, maar aan de aandeelhouders uit te keren. Zij moeten dan wel eerst berekenen of een winstuitkering in de nabije toekomst geen liquiditeitsproblemen op zal leveren. Dit besluit wordt gedocumenteerd in de Notulen Dividenduitkering. Vervolgens wordt de jaarrekening bij de KvK gedeponeerd, zodat iedereen die dat wil de cijfers kan vragen.

Wat is interimdividend?

Ondernemingen die dividend uitkeren, doen dat meestal één keer per jaar. Er zijn ook organisaties die tussentijds winst uitkeren. Shell keert bijvoorbeeld per kwartaal uit. Zo´n tussentijdse uitkering heet interimdividend. Dit is een gedeelte van het definitief vast te stellen dividend over een boekjaar. Bij interimdividend is dus sprake van een vooruitbetaling op de uiteindelijke winstuitkering.

Ook bv’s kunnen tussentijds dividend uitkeren. Dit wordt door de aandeelhouders in een bijzondere vergadering besloten en door de bestuurders geaccordeerd. Dit besluit wordt officieel vastgelegd in de Notulen AVA Interimdividenddie je bij ons kunt downloaden.

Wat is ex dividend?

De dag nadat het dividend is vastgesteld is de ex dividend datum. Op deze datum wordt voor de opening van de beurs (voorbeurs) de winstuitkering verwerkt in de hoogte van de beurskoers. De openingskoers is dan altijd lager dan de slotkoers van de dag ervoor, omdat het uitkeren van winst ervoor zorgt dat het aanwezige vermogen in het bedrijf daalt.

Op de ex dividenddatum wordt voorbeurs de koers gecorrigeerd met de hoogte van de dividenduitkering

In de afbeelding hierboven zie je de beurskoers van Shell. Op 14 augustus 2013 was de ex dividend datum. Dit betekent dat een aandeelhouder recht heeft op winstuitkering over de voorgaande periode als hij op 13 augustus aandelen in zijn bezit had. Iemand die op 14 augustus aandelen Shell koopt, heeft dus geen recht meer op winstuitkering over de voorgaande periode. Op websites als iex.nl en in beleggingsapps als DeGirokun je per aandeel bekijken of en wanneer er dividend wordt uitgekeerd. Ook kun je op de website van de beursgenoteerde onderneming zelf zien of en wanneer er sprake is van winstuitkering. Voor Shell staat die informatie hier.

Interimdividend planning Shell

In de afbeelding hierboven staat informatie over de winstuitkering van Shell voor het vierde kwartaal van 2013. Op 30 januari is de aankondigingsdatum (announcement date). Op deze datum wordt de hoogte van de winstuitkering vastgesteld. Op 12 februari wordt de winstuitkering in de beurskoers verwerkt (ex dividend). Op 14 februari is de record date. Dit is de dag waarop wordt bepaald wie er allemaal recht hebben op de winstuitkering. De rechthebbenden zijn alle aandeelhouders die op 11 februari, dus de dag voor ex divivend, in het bezit waren van aandelen Shell. De payment date is de dag dat de winstuitkering wordt uitbetaald aan alle rechthebbenden.

Wat is cash dividend?

Cash dividend is een winstuitkering in geld. Per aandeel wordt een bedrag uitbetaald aan de aandeelhouder. In de tabel hiernaast staan de winstuitkeringen die Shell heeft gedaan in de periode 2008-2012. Wanneer een aandeelhouder in 2012 in het bezit was van 2.500 aandelen Shell, ontvangt hij over het gehele jaar € 1,35 per aandeel. De dividenduitkering is dan € 3375,- wat gelijk staat aan 5,2% rendement op het totale aandelenkapitaal.

Cash dividend Shell 2008-2012

Wat is stockdividend?

Het is ook mogelijk dat een aandeelhouder de winstuitkering niet in geld, maar in aandelen uit laat keren. Een winstuitkering in aandelen heet stockdividend. Dit kan een onderneming doen wanneer ze aandelen in reserve heeft. Als een aandeelhouder 2.500 aandelen had in Shell had hij in 2012 recht op 5,2 % winstuitkering. Een winstuitkering in aandelen zou betekenen dat de aandeelhouder recht heeft 5,2% van 2.500 aandelen is 130 nieuwe aandelen.

Wat is keuzedividend?

Als een onderneming de aandeelhouder laat kiezen of hij de winstuitkering in geld (cash) of in aandelen (stock) uit wil laten keren, is sprake van keuzedividend. Stel voor dat de aandeelhouder belegt bij de broker Binck Bank. Op het moment dat een onderneming van plan is om winst uit te keren, ontvang je een email waarin het voornemen om dividend uit te keren wordt aangekondigd. In de mail wordt je gevraagd of je kiest voor een uitkering in geld of in aandelen. Vervolgens log je in bij je broker en geef je je keuze aan.

Keuze tussen winstuitkering in geld (cash) of in aandelen (stock)

Dividendbelasting

Over dividenduitkeringen moet je belasting betalen. Ook als je de winstuitkering in aandelen uit laat betalen, ben je belastingplichtig. Dividendbelasting betaal je niet zelf, maar dat doet de vennootschap die het dividend uitkeert voor je. Zij houden 15% belasting in en dragen die binnen een maand verplicht af aan de belastingdienst. Als je de winstuitkering krijgt uitbetaald, is de dividendbelasting er dus al af. Op de jaarlijkse belastingaangifte geef je aan hoeveel dividend je uitgekeerd hebt gekregen. De afgedragen dividendbelasting mag je op je inkomstenbelasting in minder brengen.

Als je winstuitkeringen uit een ander land ontvangt, houdt de buitenlandse onderneming meestal ook dividendbelasting in. In sommige gevallen kun je teruggaaf of vrijstelling van deze belasting krijgen. Dit hangt er vanaf welke afspraken Nederland hierover heeft gemaakt met het land dat de belasting heft. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Dividend · Betekenis, Uitleg en Voorbeelden (6)

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.Bekijk alle artikelen van Scholto Bos →

As a seasoned financial expert with a background in financial-economical affairs at the ministry of Binnenlandse Zaken, I bring a wealth of knowledge and practical experience to the table. Throughout my 9-year tenure at the ministry, I gained deep insights into various financial mechanisms, including those related to corporations and investments. My role required a keen understanding of dividend policies, shareholder interactions, and the broader economic implications of financial decisions.

Now, diving into the concepts outlined in the article:

  1. Dividend: Winstuitkering aan aandeelhouders

    • Definitie: Dividend is een winstuitkering door een onderneming aan haar aandeelhouders die, omgerekend per aandeel, wordt uitbetaald in de vorm van geld (cash) of aandelen (stock).
    • Uitleg: Het artikel explains that dividend is a form of profit distribution to shareholders, either in cash or stocks, based on the number of shares they hold.
  2. Soorten Dividend: Cash Dividend, Stock Dividend, Keuzedividend

    • Cash Dividend: Dit is een winstuitkering in geld. De onderneming betaalt een bedrag per aandeel aan de aandeelhouder.
    • Stock Dividend: Een winstuitkering in de vorm van extra aandelen. De aandeelhouder ontvangt extra aandelen in plaats van contant geld.
    • Keuzedividend: Aandeelhouders hebben de mogelijkheid om te kiezen tussen het ontvangen van winstuitkering in contanten of in de vorm van extra aandelen.
  3. Interimdividend

    • Ondernemingen keren meestal jaarlijks dividend uit, maar sommige doen dit tussentijds, wat bekend staat als interimdividend. Deze tussentijdse uitkering is een vooruitbetaling op de uiteindelijke jaarlijkse winstuitkering.
  4. Ex Dividend Datum

    • De dag nadat het dividend is vastgesteld, is de ex-dividend datum. Op deze dag wordt voorbeurs de winstuitkering verwerkt in de hoogte van de beurskoers. Het uitkeren van winst leidt tot een daling van het aanwezige vermogen in het bedrijf.
  5. Dividendbelasting

    • Over dividenduitkeringen moet belasting worden betaald. Zelfs als de winstuitkering in aandelen wordt ontvangen, is men belastingplichtig. De vennootschap die het dividend uitkeert, houdt 15% belasting in en draagt dit af aan de belastingdienst.
  6. Historisch Perspectief - Shell als Voorbeeld

    • Het artikel geeft een voorbeeld van Shell, een beursgenoteerde onderneming, waarbij het dividend historisch gezien stabiel is gebleven, zelfs als de waarde van het aandeel fluctueerde.
  7. Herkomst van het Woord 'Dividend'

    • Het woord 'dividend' is afkomstig van het Franse 'Dividende', dat is afgeleid van het Latijnse woord 'Dividendum', wat verdelen of scheiden betekent.
  8. Notulen Dividenduitkering

    • Zelfs besloten vennootschappen (bv’s) kunnen besluiten dividend uit te keren, en dit besluit wordt gedocumenteerd in de Notulen Dividenduitkering.
  9. Dividenduitkering bij bv’s

    • Bv’s kunnen ook dividend uitkeren, en dit wordt vastgesteld bij het opstellen van de jaarrekening. Hierbij moeten ze zorgvuldig overwegen of dit geen liquiditeitsproblemen zal veroorzaken.
  10. Dividenduitkering bij Shell - Praktijkvoorbeeld

    • Het artikel geeft specifieke informatie over de dividenduitkeringen van Shell, zoals aankondigingsdatum, ex-dividend datum, record date, en payment date.

In summary, the article covers a comprehensive range of concepts related to dividends, including their types, tax implications, historical examples, and practical considerations for both public and private companies.

Dividend · Betekenis, Uitleg en Voorbeelden (2024)

FAQs

Dividend · Betekenis, Uitleg en Voorbeelden? ›

Dividend is een uitkering door een bedrijf aan haar aandeelhouders. Het dividend wordt meestal betaald vanuit de winst. Het is een manier om opgebouwd kasgeld aan de aandeelhouders te overhandigen. Het geld wat bedrijven niet uitkeren aan aandeelhouders kan het bedrijf herinvesteren.

Wat is dividend makkelijk uitgelegd? ›

Dividend is het deel van de winst dat een onderneming betaalt aan de aandeelhouders. Aandeelhouders hebben namelijk recht op de winst, omdat ze mede-eigenaar zijn. De enige rechtsvormen die dividend kunnen uitkeren, zijn een BV en een NV. Hoe meer aandelen iemand heeft, hoe meer winst die persoon kan ontvangen.

Wat is dividend kindertaal? ›

Het geld dat naar de aandeelhouders gaat, heet dividend. Als het bedrijf het echter slecht doet, dan kan het gebeuren dat je aandelen kelderen (minder waard worden) of dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Dan kun je nog beter je geld op een bank zetten, dan heb je in elk geval je eigen geld nog.

Wat houdt dividend in? ›

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouder. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst. Een onderneming deelt op die manier een deel van de winst met de aandeelhouders. Dividend wordt meestal jaarlijks betaald.

Is dividend hetzelfde als winst? ›

Dividend is winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. 'Dividend' komt van het Latijnse woord dividere, dat 'verdelen' betekent.

Waar krijg je veel dividend? ›

Dividend aandelen voor hoge dividendrendementen

Aandelen van Royal Dutch Shell, BE Semiconductors, PostNL, Unilever, om er maar een paar te noemen, zijn aandelen met een gemiddeld hoog dividend in Nederland.

Hoe lang moet je aandelen hebben om dividend te krijgen? ›

Dividend wordt op de ex-dividenddatum uit de koers van het aandeel gehaald. Aandeelhouders die de aandelen één handelsdag eerder (op de cum-dividenddatum) in bezit hebben, hebben recht op uitkering van het dividend.

Is dividend goedkoper dan loon? ›

Dividenduitkeringen zijn vaak voordeliger dan salarisuitkeringen vanwege het lagere belastingtarief. Hierdoor kan het je als DGA meer opleveren om jezelf uit te betalen in de vorm van dividend.

Hoe vaak per jaar mag je dividend uitkeren? ›

Hier moeten we niet veel woorden aan vuil maken. Een gewoon dividend is een jaarlijkse winstdeling die beslist wordt door de algemene vergadering. Zo'n dividend kan je maar eenmaal per jaar uitkeren na de goedkeuring van de jaarrekening. En daarom bestaan er ook nog twee andere soorten dividenden.

Waarom krijg je dividend? ›

Dividenduitkeringen kunnen bijdragen aan de economische groei door het geld dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders te gebruiken om te investeren in andere bedrijven of activa. Dividenduitkeringen kunnen leiden tot een vermindering van de beschikbare middelen voor het bedrijf om te investeren in groei en ontwikkeling.

Wat is een goede dividend? ›

Hoogte van het dividend

Bedrijven die een gezonde balans aanbrengen tussen dividendbetalingen en rendabele investeringen (zogenoemde 'aristocraten') presteren het beste. Vaak zijn dit bedrijven die zo'n 2-5% dividendrendement opleveren.

Wat hou ik over van dividend? ›

Keert uw vennootschap beleggingsdividend uit? Dan moet uw vennootschap meestal 15% dividendbelasting inhouden over het dividend dat zij uitkeert. Uw vennootschap moet aangifte doen en betalen binnen 1 maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld.

Wie geeft het hoogste dividend? ›

Top 20 Hoogste dividend aandelen Nederland | 5%+ dividendrendement
#NaamPayout ratio
1PostNL83%
2Randstad121%
3Van Lanschot Kempen53%
4Vastned206%
16 more rows
Sep 23, 2022

Kan ik zomaar dividend uitkeren? ›

Het is niet toegestaan om zomaar tussentijds dividend uit te keren. De mogelijkheid hiertoe moet vastgelegd zijn in de statuten van je BV. Is dit zo? Dan is de Algemene Vergadering van Aandeelhouders bevoegd om hiertoe te besluiten.

Hoe wordt een dividend uitbetaald? ›

Het dividendrendement wordt berekend door het totale uitgekeerde dividend te delen door de marktkapitalisatie of het dividend per aandeel te delen door de aandelenprijs. De uitkomst vermenigvuldig je met 100 om op het percentage uit te komen.

Welke soorten dividenden zijn er? ›

De meest voorkomende types dividenden zijn:
  • Cashdividend.
  • Keuzedividend.
  • Stockdividend.
  • DRIP (Dividend Reinvestment Plan)

Wat is het verschil tussen rente en dividend? ›

Bij bepaalde vormen van beleggen krijg je ieder jaar een vergoeding in de vorm van rente of dividend: Bij obligaties ontvang je elk jaar rente. Bij aandelen ontvang je mogelijk dividend. Dividend is een deel van de winst dat het bedrijf uitkeert aan de aandeelhouders.

Wat is beter loon of dividend? ›

Wanneer u behoefte heeft aan aanvullend inkomen, dan is het aantrekkelijker om dit als dividend uit te keren in plaats van als salaris. In vrijwel alle gevallen is dividend veel voordeliger dan salaris. Het DGA salaris voor 2022 is vastgesteld op € 48.000. Het maximale tarief bij dividend bedraagt 38%.

Hoe werkt dividend in aandelen? ›

Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan de aandeelhouder. Een dividenduitkering is een soort beloning voor aandeelhouders als mede-eigenaren van een bedrijf. Het maakt de aandelen aantrekkelijker, vooral als een bedrijf de reputatie heeft dat het al jaren een stabiel of stijgend dividend uitkeert.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5919

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.